Dietetyka

Jak przygotować się do wizyty u dietetyka? 

Podczas pierwszej konsultacji dietetyk przeprowadza dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, uwzględniając wszystkie aspekty stylu życia. Aby móc jak najlepiej dostosować indywidualne zalecenia żywieniowe warto zabrać ze sobą aktualne wyniki badań i spisany jadłospis żywieniowy.

Badania, które warto wykonać: 

  • morfologia krwi, OB
  • poziom glukozy na czczo
  • poziom TSH
  • lipidogram, poszczególne frakcje cholesterolu LDL i HDL oraz triglicerydy
  • wskaźniki wątrobowe
  • ogólne badanie moczu

Wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 6 miesięcy. Jeśli pacjent nie posiada aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.

Dzienniczek żywieniowy

Na pierwszą wizytą należy przygotować dokładny  3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości. Dzienniczek jest niezbędny do oceny sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. Najlepiej, aby uwzględnić 2 dni z tygodnia i 1 dzień weekendowy. 

Dobrze sporządzony dzienniczek powinien zawierać:

  • czas spożycia danego posiłku, np.: 14:00
  • listę produktów składających się na dany posiłek, np.: chleb, masło, pomidor, szynka
  • wielkość spożytego posiłku (miary domowe) np. 1 jabłko, 2 plasterki wędliny, szklanka soku, garść szpinaku itp.
  • sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie)

Przykład prawidłowo sporządzonego jadłospisu:

POSIŁEKNAZWAILOŚĆSKŁADNIKIUWAGI
Śniadanie 7:00Kanapki z wędliną
i warzywami
2 kromki
1 łyżeczka
3 plastry
4 sztuki
1 łyżka
1 filiżanka
chleb żytni na zakwasie
masło
wędlina sopocka
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki
kawa z mlekiem
Dodatki kawy: 1 łyżeczka
cukru, 1/4 szkl. mleka

Sprawdź ceny naszych zabiegów