Dietetyka
Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?
Podczas pierwszej konsultacji dietetyk przeprowadza dokładny wywiad żywieniowo-zdrowotny, uwzględniając wszystkie aspekty stylu życia. Aby móc jak najlepiej dostosować indywidualne zalecenia żywieniowe warto zabrać ze sobą aktualne wyniki badań i spisany jadłospis żywieniowy.
Badania, które warto wykonać:
- morfologia krwi, OB
- poziom glukozy na czczo
- poziom TSH
- lipidogram, poszczególne frakcje cholesterolu LDL i HDL oraz triglicerydy
- wskaźniki wątrobowe
- ogólne badanie moczu
Wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 6 miesięcy. Jeśli pacjent nie posiada aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.
Dzienniczek żywieniowy
Na pierwszą wizytą należy przygotować dokładny 3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości. Dzienniczek jest niezbędny do oceny sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. Najlepiej, aby uwzględnić 2 dni z tygodnia i 1 dzień weekendowy.
Dobrze sporządzony dzienniczek powinien zawierać:
- czas spożycia danego posiłku, np.: 14:00
- listę produktów składających się na dany posiłek, np.: chleb, masło, pomidor, szynka
- wielkość spożytego posiłku (miary domowe) np. 1 jabłko, 2 plasterki wędliny, szklanka soku, garść szpinaku itp.
- sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie)